Putovanie pomníka Milana Rastislava Štefánika

Vojaci 12. pešieho pluku československej armády v Komárne s názvom „12. pluk generála M. R. Štefánika“ dali v roku 1930 postaviť pomník z peňazí, na ktoré sa sami poskladali. Pomník s bronzovou sochou generála bol odhalený 3. mája 1930 v parku Anglia medzi Dôstojníckym pavilónom a pevnosťou. Autorom diela je známy český sochár Otakar Španiel.


V roku 1938 bol 12. peší pluk prevelený do Banskej Bystrice a socha premiestnená na vrch Urpín, kde bola 4. mája 1940 slávnostne odhalená. Tu zotrvala do konca druhej svetovej vojny. Po jej ukončení sochu previezli späť do Komárna a 9. mája 1948 situovali na Radničné námestie (hlavné námestie v centre mesta, kde predtým odstránili sochu generála Klapku). Odtiaľto Štefánika v 50. rokoch zase odviezli a v roku 1968 opäť postavili v parku Anglia (Ružový sad), aby ju o šesť rokov neskôr znovu odstránili. Po politických zmenách v roku 1989 bola plastika osadená na dôstojnom verejnom priestranstve.

Reštaurovanie plastiky a výstavbu podstavca s architektonickým riešením pomníka investorsky zabezpečilo mesto Komárno v roku 1990. Nový pomník bol slávnostne odhalený 28. októbra 1990 na Štefánikovom námestí pred čerstvo zriadeným Domom Matice slovenskej v Komárne. Autorom pôvodného tehlového podstavca je Dušan Jurkovič. Na objednávku Komárna sa stali autormi architektúry Ing. arch. Ivica a Milan Schwarz, reštaurátorské práce vykonali akad. soch. Ondrej Csütörtöki a konzervátor Roman Greškovič. Na finančnom zabezpečení sa okrem mesta podieľalo aj Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky a skromná zbierka občanov mesta.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *