zichyho palác

K západnej strane hlavného námestia prilieha rozľahlý trojkrídlový bývalý Zichyho palác. Pôvodne sa v týchto miestach nachádzal dom hradného kapitána, ktorý odkúpil a v roku 1659 dal prestavať gróf Štefan Zichy (1616 – 1663); v dobových prameňoch sa práve tento dom nazýva „palácom“ a budova dnešného paláca z roku 1719 je označovaná ako „kúria“.
Dom mohol svojho času naozaj pôsobiť ako palác – v roku 1711 v ňom bolo päť malých obchodov, päť miestností obchodníkov s drevom, navôkol sa rozprestierala záhrada. V rokoch 1811 – 1826 sa vo veľkej sále na poschodí konali divadelné predstavenia a tanečné zábavy, od roku 1827 až po poškodenie požiarom v roku 1848 bol využívaný ako synagóga. Neskôr bol prestavaný na divadlo (1859, podľa projektu Móra Wellera), divadelné predstavenia sa hrali v nemeckom a v maďarskom jazyku. Po roku 1875 bol dom prestavaný novým majiteľom – rodinou Weissovcov na nájomný dom.

V roku 1948 bola budova znárodnená, využívaná na rôzne účely. Po roku 1989, až do výstavby Nádvoria Európy (2000), tu bolo aj sídlo mestskej polície. V kontexte Nádvoria Európy bola budova prestavaná s náznakmi architektúry fachwerku ako nemecký dom, východná fasáda bola obnovená s naznačením pôvodného synagogálneho priečelia, dekor vitráží vychádzal zo zlomkov nástennej maľby, ktoré sa našli počas výskumu (autorom bol akademický maliar Béla Ferdics).

Bývalý Zichyho palác bol v 18. storočí rozšírený o dve krídla, v roku 1875 z časti prestavaný v historizujúcom slohu. Veľkú časť paláca Zichyovci prenajímali – bolo tu pohostinstvo, poštový úrad, lekáreň „K palatínovi“, dôstojnícke byty, kasíno (do výstavby Dôstojníckeho pavilónu) a meštianske kasíno. V poslednej tretine 19. storočia patrila budova bratom Weissovcom, boli tu byty s radom obchodov na prízemí. V roku 1918 ju odkúpil Mór Klein; naďalej tu boli byty, obchody, vináreň, piváreň, ale aj prvý Baťov obchod v Komárne či tlačiareň.

Od roku 1989 ju vlastní a prenajíma mesto, nachádza sa tu aj sobášna sieň či výstavné priestory Podunajského múzea.

Na nádvorí bývalého Zichyho paláca sa nachádza Hudobný pavilón (2000, projektant Nándor Litomericzky), ktorý bol až do jeho neodbornej prestavby rekonštrukčnou kópiou Hudobného pavilónu z parku Anglia. Koncerty miestnej vojenskej kapely tu popri iných dirigoval aj Franz Lehár st. či Béni Egressy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *