Evanjelický kostol

Kostol evanjelickej cirkvi augsburského vyznania v Komárne bol vybudovaný ako tolerančný kostol v rokoch 1795 – 1796 podľa plánov staviteľa Johanna/Jánosa Krausza (1761, Kežmarok – 1798, Pešť), veža bola pristavaná v roku 1899.


Sieňový priestor klasicistickej stavby s polkruhovým oltárnym uzáverom má fabiónový strop, steny interiéru sú členené plochými pilastrami so štylizovanou hlavicou. Exteriér kostola bol počas stavby veže, vyrastajúcej zo štítového priečelia, prefasádovaný v neoklasicistickom štýle. V časti nad soklom sa v dvorovom obvodovom murive nachádza zabudovaný rímsky sarkofág. Oltár je klasicistický so stĺpovou architektúrou a ústredným obrazom Ukrižovania z čias stavby kostola. Kazateľnica a krstiteľnica sú klasicistické, z konca 18. storočia.


Pôvodný evanjelický kostol s farou a školou stál už v roku 1649 v priestranstve pred Starou pevnosťou, tieto stavby boli v roku 1653 asanované z dôvodu výstavby Novej pevnosti. Evanjelici si potom povyše hlavného námestia zakúpili nový pozemok, kde vybudovali nový kostol (1658).

autor textu : Dénesová Eva

Pri použití tohto textu prosím nalinkovať našu stránku https://divadlokomora.sk/2023/09/21/pevnost-a-jej-historia-2/

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *